Oszuści przejmując konta w serwisie Facebook wysyłają do znajomych wiadomości z prośbą o oddanie głosu w konkursie. Po przejściu pod wskazany adres i wprowadzeniu swoich danych logowania nasze konto również może zostać przejęte.

W ostatnim czasie trafia do nas wiele zgłoszeń od osób, które otrzymały podejrzane wiadomości w serwisie Facebook. Same wiadomości pochodzą od znajomych, którzy proszą w nich o oddanie na nich głosu w konkursie. Treści są napisane w luźnym, nieoficjalnym stylu z użyciem emotikon. Często właśnie w taki sposób komunikujemy się z najbliższymi.

wiadomosci

Pamiętajcie, że wszystkie podejrzane wiadomości email, SMS lub otrzymane na portalach społecznościowych zawierające linki możecie przesyłać do nas za pośrednictwem strony ZGŁOŚINCYDENT. Każda złośliwa strona będzie przez nas blokowana.

Gdy zdecydujemy się pomóc swojemu znajomemu i przejdziemy pod wskazany adres ukaże się nam strona logowania do Facebooka. Musimy podać swoje dane logowania, aby prawdopodobnie móc oddać głos. Jeśli wiadomość nie wzbudziła naszych podejrzeń to sama strona już powinna. Adres strony konkursik-poratuj.eu nie ma nic wspólnego z serwisem Facebook. Jest to fałszywa strona logowania do tego serwisu społecznościowego, która została utworzona przez oszustów.

BrowserWall

Tylko w ostatnich dniach ujawniliśmy kilkadziesiąt fałszywych stron logowania do serwisu Facebook. Wszystkie są blokowane przez nasze rozszerzenie do przeglądarek BROWSERWALL.
Dodaj je do swojej przeglądarki, aby zwiększyć swoje bezpieczeństwo w internecie. Jeśli wejdziesz na niebezpieczną stronę zostaniesz ostrzeżony.

facebook

Jeśli na stronie, której adres otrzymaliśmy w wiadomości podamy swoje dane logowania, to dostęp do naszego profilu będzie mógł zostać przejęty przez oszustów - tak jak został przejęty naszym znajomym. Będą oni mogli za pomocą naszego konta wysyłać również do naszych znajomych fałszywe wiadomości. Ponadto nasze konto może zostać wykorzystane w tzw. oszustwie na BLIKa. Więcej o tym możecie przeczytać TUTAJ

Po "zalogowaniu się" na złośliwej stronie Facebooka zostaniemy przekierowani do innych stron, które są kolejnymi oszustwami. Informacje o możliwości wygrania iPhone X, bonu do Biedronki na 2000 zł, czy innego prezentu niespodzianki są nieprawdziwe. Udzielając odpowiedzi jedynie na kilka pytań zostajemy przekierowani do strony, gdzie będziemy proszeni o podanie danych karty płatniczej. Całe oszustwo polega na tym, że podając dane wyrażamy zgodę na obciążanie nas miesięcznie kwotą kilkunastu złotych. Subskrypcja ta jest legalna, lecz skonstruowana tak, że pieniądze zostaną zabrane z naszego konta, ale nagrody nie otrzymamy. Wszystko możemy znaleźć w regulaminach tych "promocji".

scam1

scam2

scam3

PODSUMOWANIE

Jeśli otrzymasz podejrzaną wiadomość od znajomego zawsze możesz skontaktować się z nim w inny sposób, np. zadzwonić. Pamiętaj, aby zawsze zwracać uwagę na adres strony, na której się logujesz. W serwisie Facebook oraz wszędzie tam gdzie to możliwe korzystaj z uwierzytelniania dwuskładnikowego. Opcja ta będzie wymagała od Ciebie podania dodatkowego hasła SMS podczas logowania, ale w przypadku przejęcie Twojego loginu oraz hasła nie pozwoli niepowołanej osobie na dostęp do Twojego konta.