Przestępcy wykorzystują dostęp do kont Twoich znajomych, aby przesłać Ci wiadomość informującą o dostępnych w sieci zdjęciach bądź filmie z Twoim udziałem. Załączony link prowadzi do strony phishing.

Przestępcy upodobali sobie portale społecznościowe i wykorzystują je do przeprowadzania różnego typu ataków. Ostatnio opisywaliśmy jak za pomocą Facebooka rozprzestrzeniają złośliwe oprogramowanie, a także jak za pomocą przejętych kont wyłudzają pieniądze przy pomocy BLIKa.
Przeczytajcie artykuły, w których szczegółowo opisaliśmy te ataki:
https://sirt.pl/fake-konta-na-fb/
https://sirt.pl/oszustwo-na-blika/

Próba przejęcia dostępu do Twojego konta na Facebooku zaczyna się od wiadomości od Twojego znajomego. W prywatnej wiadomości, przestępca który podszywa się pod znajomego informuje Cię, że w sieci znajdują się zdjęcia, bądź film z Twoim udziałem. W wiadomości znajduje się link do rzekomych materiałów, gdzie możesz to sprawdzić.

messenger-2

Jeśli otrzymacie wiadomość, której się nie spodziewaliście lub wzbudza Wasze podejrzenia - prześlijcie nam ją do sprawdzenia za pośrednictwem strony ZGŁOŚINCYDENT.

Kliknięcie w załączony link skutkuje przekierowaniem do fałszywej strony logowania do portalu społecznościowego Facebook. Wprowadzony tam login oraz hasło jest przechwytywane przez przestępców, którzy uzyskują w ten sposób dostęp do danego konta.

phishing

Jak widzimy na screenie pomimo, że na stronie nie są wykorzystane logotypy portalu Facebook, to sama kolorystyka jest znana każdemu użytkownikowi.

BrowserWall

Wszystkie tego typu strony phishing blokowane są przez nasze rozszerzenie BROWSERWALL. Dodaj je do swojej przeglądarki, aby zwiększyć swoje bezpieczeństwo w internecie. Jeśli wejdziesz na niebezpieczną stronę zostaniesz ostrzeżony.

takJak się uchronić przed utratą danych logowania?

1. Włącz uwierzytelnianie dwuskładnikowe w serwisie Facebook
Opcja ta będzie wymagała od Ciebie podania dodatkowego hasła SMS podczas logowania, ale w przypadku przejęcie Twojego loginu oraz hasła nie pozwoli niepowołanej osobie na dostęp do Twojego profilu.

Aby to zrobić przejdź do serwisu Facebook, a następnie wybierz:
Ustawienia -> Bezpieczeństwo i logowanie -> Używaj uwierzytelniania dwuskładnikowego

Kliknij przycisk Rozpocznij, a następnie wybierz Wiadomość SMS i kliknij Dalej. Następnie wprowadź swój numer telefonu i zatwierdź przyciskiem Dalej.
Przepisz kod SMS, który otrzymałeś na swój telefon i kliknij Dalej, a następnie Koniec.

2. Zwróć uwagę na adres strony, na której się logujesz
Swoje dane logowania do Facebooka wprowadzaj TYLKO na stronie, facebook.com. Jest to jedyna strona gdzie możesz je wprowadzić, pamiętaj o tym.

nie Co jeśli podałeś dane na fałszywej stronie?

1. Niezwłocznie zmień hasło do konta na Facebooku i wyloguj się z aktywnych sesji
Wystarczy, że w serwisie Facebook wybierzesz następujące opcje:
Ustawienia -> Bezpieczeństwo i logowanie -> Zmień hasło

Wprowadź bieżące oraz nowe hasło i Zapisz zmiany. Następnie w nowym oknie wybierz opcję Sprawdź inne urządzenia i kliknij Kontynuuj. W sekcji Miejsce logowania przejrzyj urządzenia, na których aktualnie jesteś zalogowany i usuń te, które wydają się podejrzane poprzez kliknięcie trzech kropek po prawej stronie i wybranie opcji Wyloguj się.

2. Zmień hasło do innych serwisów
Jeśli używałeś tego samego hasła w innych miejscach, jak np. poczta elektroniczna to zmień hasło również tam. Pamiętaj, że nie należy stosować tych samych haseł w różnych serwisach. Jeśli ktoś przejął Twój login oraz hasło do Facebooka to prawdopodobnie może próbować zalogować się na te dane w innych miejscach.